PROJEKTOVANJE I IZGRADNJA SU BOLJI UZ BIM

Preko BIM-a Autodesk pomaže profesionalcima iz oblasti arhitekture, inženjerstva i građevine (AEC) da svoj rad unaprede u smeru kolaboracije, automatizacije i povećane efikasnosti.

Šta je BIM?

Modelovanje informacija o zgradama (Building Information Modeling) je inteligentni proces zasnovan na 3D modelu koji profesionalcima iz oblasti arhitekture, inženjerstva i građevine (AEC) omogućava upravljanje dokumentima, koordinaciju i simulaciju tokom celog životnog ciklusa projekta (plan, dizajn, izgradnja, rad i održavanje).

Prednosti BIM-a?

Bolja koordinacija projekata i saradnja sa zainteresovanim stranama, efikasni radni procesi, 3D vizualizacije i rezultirajući poboljšani rezultati projekta samo su neke od prednosti upotrebe BIM-a.

Za šta se koristi BIM?

BIM se koristi za u procesu dizajna i izrade dokumentacije kod arhitektonskih i infrastrukturnih objekata. Svaki detalj zgrade je modeliran uz primenu BIM-a. Model se može koristiti za analizu, za proveru opcija dizajna i za kreiranje vizualizacija koje pomažu akterima da shvate kako će zgrada izgledati pre nego što je izgrađena. Model se zatim koristi za generisanje projektne dokumentacije za izgradnju.

Šta je BIM proces?

BIM proces podržava stvaranje inteligentnih podataka koji se mogu koristiti tokom životnog ciklusa zgrade ili infrastrukturnog objekta.

PLANIRANJE

Obezbedite planske podatke za projektovanje kombinovanjem podataka dobijenih snimanjem situacije na terenu i raspoloživih podataka kako biste stvorili kontekstne modele postojećeg izgrađenog i prirodnog okruženja.

DIZAJN

Tokom ove faze izvodi se idejni projekat, analiza, detaljni modeli i dokumentacija. Proces pred-konstrukcije započinje korišćenjem BIM podataka za pripremu planova i logistike.

GRADNJA

Tokom ove faze, proizvodnja elemenata počinje uz korišćenje BIM specifikacija. Logistika tokom izgradnje objekata planira se u koordinaciji sa specijalnostima i dobavljačima kako bi se osigurali optimalni vremenski okvir i efikasnost.

EKSPLOATACIJA

BIM podaci prenose se na eksploataciju i održavanje gotovih objekata. BIM podaci se mogu koristiti tokom vremena u cilju ekonomičnije rekonstrukcije ili pak efikasno rušenje.

Zašto je BIM važan?

Prema UN-u, do 2050. godine svetska populacija biće 9,7 milijardi. Globalna AEC industrija mora tražiti pametnije i efikasnije načine projektovanja i izgradnje, ne samo kao sredstva za praćenje globalne potražnje, već́ i za pomoć́ u stvaranju prostora koji su inteligentniji i otporniji.

BIM ne samo da omogućava dizajnerskim i građevinskim timovima da rade efikasnije, već́ im omogućava da čuvaju podatke koje stvore tokom ovih procesa, kako bi ih koristili tokom eksploatacije i održavanja objekata. Zbog toga se zahtevi za BIM-om povećavaju širom sveta.

BIM za vašu industriju

Saznajte više o tome kako vam BIM može pomoći da optimizujete svoj rad i procese u kompaniji.

ARHITEKTURA

Donosite bolje odluke, poboljšajte performanse zgrade i efikasnije sarađujte tokom životnog ciklusa projekta.

NISKO GRADNJA

Koristite inteligentne, povezane radne tokove da biste poboljšali predvidljivost, produktivnost i profitabilnost.

VISOKO GRADNJA

Digitalizujte svoje gradilište i povežite sve informacije o projektu od faze dizajna preko izgradnje do primopredaje.

MEP

Poboljšajte kvalitet dizajna za MEP (mehaničke, električne i vodovodne instalacije) i sarađujte u realnom vremenu TOKOM isporuke projekta.

PROCESNA POSTROJENJA

Efikasnije i timski upravljajte dizajnom i konstrukcijom inteligentnih cevovoda, konstrukcija i procesa tokom celog životnog ciklusa projekta i primopredaje.

GRAĐEVINSKE KONSTRUKCIJE

Istražite kako softver za strukturni dizajn i izradu dokumentacije pomaže u osvajanju novih klijenata i pružaju podršku za isporuku projekata.